Doortrappen Leeuwarden 2024 van start!

In de gemeente Leeuwarden wordt veel gefietst, ook onder senioren. De fiets is niet alleen een duurzaam vervoersmiddel, maar draagt daarnaast ook bij aan de algehele gezondheid van ouderen. Hierdoor zijn ze langer sociaal actief en zelfredzaam. Helaas vinden er veel fietsongelukken plaats onder ouderen. Dit is voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de aanleiding geweest om Doortrappen ontwikkelen. Doortrappen heeft de ambitie om ouderen zo lang mogelijk veilig te laten fietsen.

DoortrappenFriesland

Aftrap van het nieuwe seizoen

Op woensdag 27 maart is het nieuwe seizoen afgetrapt. Meer dan 100 doortrappers hebben een mooie fietstocht van ongeveer 25 kilometer gemaakt. Onderweg was er een stop bij het kerkje van Swichum waar ze een rondleiding konden krijgen. Tijdens de tweede stop kregen de deelnemers uitleg van een fysiotherapeut en een fietsdocent over veilig fietsen en konden ze ook een parcours afleggen. Na afloop konden ze hun goodie bag ophalen.

Interventies

De aftrap is niet de enige activiteit van doortrappen. Dit jaar zijn er weer verschillende interventies rond fietsveiligheid. Zo is er een ‘Fiets Totaal Doortrap Dag’ waarbij deelnemers gezellig met elkaar een deel van een Doortraproute gaan fietsen. Tegelijkertijd wordt er aandacht besteed aan fietsveiligheid, comfort op de fiets, gezondheid en fietskeuze.

Voor ouderen die moeite hebben met balans op de fiets is er fietsvalpreventie gegeven door de fysiotherapeut, genaamd ‘Klaar voor de start, Doortrappen!’. Ook krijgen ouderen de mogelijkheid om te testen tijden de ‘Driewielfiets-ontdekdag’. Voor alle activiteiten van Doortrappen kijk op:

Doortrappen – activiteiten

Fietsgroepen

Via fietsgroepen blijven de ouderen actief, wat bijdraagt aan hun conditie en ook de veiligheid op de fiets. Daarnaast is het vooral gezellig en wordt er onderweg vaak een kop koffie gedronken. De buurtsportcoach coördineert deze groepen en besteed op regelmatige basis aandacht aan veilig fietsen in een groep.